Vullnetarët krijojnë superkompjuterin më të shpejtë në botë për të luftuar korona virusin…

Superkompjuteri më i shpejtë në botë është krijuar nga vullnetarët që kalojnë kohë të lirë në kompjuterët e tyre të shtëpisë për të formëzuar proteinat, një detyrë shkencore që mund të dëshmojë si instrument në luftën kundër koronavirusit. Sipas “Folding@Home”, organizata që drejton përpjekjet e shpërndara të informatikës, fuqia e kombinuar e rrjetit shkatërroi 1.000.000.000.000.000.000 operacione për sekondë – ose një “exaflop” – më 25 mars.

Kjo e bëri atë gjashtë herë më të fuqishëm se super-kompjuteri më i shpejtë tradicional i botës aktuale, “IBM Summit”, i cili përdoret për kërkime shkencore në Laboratorin Kombëtar të SHBA, “Oak Ridge”. Ditën e hënë, ajo kishte më shumë se dyfish operacione, duke goditur një rekord të ri prej 2.4 exaflop, më shpejt sesa 500 super-kompjuterët kryesorë të kombinuar, falë pothuajse 1 milion anëtarëve të rinj të rrjetit.


Përparimi pasqyron një rritje të madhe në mbështetje të projektit “Folding @ Home”. Mbështetësit drejtojnë një pjesë të thjeshtë të softuerit në kompjuterin e tyre në shtëpi, i cili më pas shkarkon dhe kryen detyra të vogla për të ndihmuar në përcaktimin e strukturës fizike të proteinave.

Të gjitha proteinat komplekse janë bërë nga një ose më shumë fije aminoacidesh, të formëzuara në vetvete në mënyra komplekse – por të parashikueshme – për të bërë forma 3D. Duke zbatuar ato rregulla të parashikueshme, edhe një kompjuter në shtëpi mund të kryejë llogaritjet e formëzimit, dhe, kur miliona kompjuterë shtëpiakë po ekzekutojnë programin në të njëjtën kohë, rrjeti i përgjithshëm mund të tejkalojë shumë superkompjuterët tradicionalë.

Në mars, “Folding @ Home” njoftoi një grup të ri detyrash që lidhen me Covid-19 që do të vendosnin kontribuesit për të punuar duke simuluar dinamikën e proteinave që përbëjnë Sars-CoV-2 (virusi që shkakton Covid-19) për të gjurmuar për perspetiva e reja të barnave për të trajtuar sëmundjen.

Tashmë po shlyhet. Një përpjekje ka qenë përqëndrimi tek proteina “kunjë” që Sars-CoV-2 përdor për të pushtuar qelizat njerëzore, thotë Greg Bowman, një nga studiuesit që bashkërendon përpjekjen.


“Është vërtetuar mirë që kunji duhet t’i nënshtrohet një lëvizje dramatike hapëse për të zbuluar sipërfaqen që lidh përfundimisht një qelizë njerëzore. Të kuptuarit se si hapet ky çelës … mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm. Çdo hap gjatë rrugës mund të synohet me terapeutikë. Fatkeqësisht, nuk ka asnjë mënyrë për të parë një kunjë që i nënshtrohet këtij tranzicioni, të paktën me teknikat ekzistuese eksperimentale. Të dhënat janë gjithashtu të kufizuara”. Por pas vetëm disa javësh të kohës së projektit, ekipi ishte në gjendje të krijojë një simulim që tregoi fazën e parë të hapjes së “gojës” nga kunji i virusit.

Këto suksese e kanë çuar projektin shumë më larg se kulmi i tij i mëparshëm në 2007, kur “Sony” ndërtoi mbështetje për “Folding @ Home” në tastierat e “PlayStation 3”, duke rritur sasinë e fuqisë përpunuese të disponueshme në një goditje.

ShkodraWeb Channel

Që nga ajo kohë, interesi është zvogëluar dhe është zbehur. “Folding @ Home” dhe projekte të ngjashme u dëmtuan nga rritja e “Bitcoin” dhe kriptomonedhës, të cilat ofruan një përdorim tjetër, më pak altruist, për fuqi përpunimi “rezervë”: “gërmimi” për monedha që mund të fitonin para të vërteta. Por projekti gjithashtu pati një rritje në fillim të marsit, vetëm disa ditë para se të njoftoi fokusin e tij të ri Covid-19, kur “SETI@home”, pionieri që shpërndau përpjekjet informatike, u mbyll.

“SETI @ home” kishte dërguar të dhëna radio teleskopi në kompjuterë në të gjithë botën që nga 1999, të cilat më pas do të analizoheshin për shenja të jetës jashtëtokësore. Por muajin e kaluar, studiuesit e mbyllën programin, duke thënë se ata kishin analizuar “të gjitha të dhënat që na duhen” për të ardhmen e parashikueshme, citon “Guardian“.

“Është shumë punë për ne që të menaxhojmë përpunimin e shpërndarë të të dhënave”, thanë organizatorët e “SETI @ home”. “Ne duhet të përqëndrohemi në përfundimin e analizës së rezultateve që kemi tashmë, dhe t’i shkruajmë ato në një gazetë shkencore”.

© ShkodraWeb.com

ShkodraWeb Channel