VIDEO – “Provë e rëndësishme për për funksionimin e pavarur”, PD dorëzon në SPAK padinë për prishjen e Teatrit Kombëtar

Partia Demokratike ka paralajmëruar se do të dorëzojë nesër kallëzim pènál për Teatrin, duke e cilësuar drejtësinë për këtë çështje prove për SPAK. Sekretari i Partisë Demokratike për Çështjet ligjore Çlirim Gjata tha sot se sot bëhen dy javë nga akti i paprecedentë për shèmbjén me dhúné të Teatrit Kombëtar, një akt që për nga bárbária dhe forca e dhúnés shókòi shqiptarët pa dallime partiake dhe solli reagimet më të ashpra nga institucionet dhe mediat europiane.

“Për këtë krìm nuk ka asnjë përgjegjës përpara drejtesisë, as për dhúnén e ushtruar, as për aktin e paligjshëm të shèmbjés së Teatrit. Të gjithë pamë sesi qindra forca policore, të pajisur me mjete të ópèracioneve anti-tèrrór, me àrmé të rënda zjarri, dhúnùan mbrojtësit paqësorë të teatrit, artistët, aktivistët e shoqërisë civile, qytetarët, përfaqësuesit e opozitës së dhe gazetarët që po raportonin shémbjèn e paligjshme të veprës së shpallur si trashëgimi e kulturës europiane.


Të gjitha këto janë të provuara me filmime, ku duken policët me helmeta të zeza që parakalojnë me aùtómatikë, madje deri dhe brenda sallës së teatrit, duke nxjerrë jashtë artistët dhe qytetarët me forcën e tytave të ármëvé të zjarrit”, deklaroi Gjata.

Ai theksoi se akti i shkatërrimit të Teatrit Kombëtar është sa i paligjshëm dhe antikushtetues, aq dhe krìmínal dhe antikombëtar.

“Ky akt i shëmtuar ngrihet kundër trashëgimisë tonë kombëtare, kujtesës historike, kulturës dhe artit shqiptar, por edhe kundër trashëgimisë historike europiane, duke i vënë kështu Shqipërisë një njollë të rëndë në marrëdhëniet me Europën.

Gazetat më të mëdha europiane e cilësuan shémbjèn e teatrit për llogari të ndërtimit të disa kullave me para të pista, një akt bárbàar, një òpèracion të tipit naziskin hitlerian, një veprim që synon vendosjen e një regjimi autoritarist të Edi Ramës, artistit të dalë boje që vendos interesat e tij financiarë mbi interesin e qytetarëve.

Për këtë akt të paprecedentë dhúnè nuk ka asnjë veprim nga Prokuroria. Vìktímat e drejtpërdrejta të dhúnès, përfaqësuesit e Aleancës për Teatrin, kanë depozituar një kallëzim penal dhe SPAK duhet të veprojë pa humbur kohë”, deklaroi Gjata.

Sipas tij, krímí i kryer është parë prej të gjithëve.

“Mjafton të ketë vullnet për të bërë drejtësi dhe përgjegjësit është e thjeshtë për t’i gjetur. Ata kanë dalë tani me zë dhe me figurë në mbrojtje të dhúnès policore, duke nisur me Edi Ramen, me Sandër Lleshajn, me Ardi Veliun, me Erion Veliajn dhe shërbëtorët e tyre në krím.

Prokuroria duhet të kishte vepruar për árrèstimin e të gjithë atyre që kanë shkelur ligjin me shémbjèn e Teatrit Kombëtar më 17 Maj.
Duke qenë se Prokuroria nuk ka sy të shohë vetë krímèt e Edi Ramës, Partia Demokratike do të depozitojë nesër një kallëzim penal për krímèt e kryera tek Teatri.

Janë të paktën 9 vepra penale që janë konsumuar me shkeljen e ligjit për shémbjèn e Teatrit, duke nisur që nga shkátërrìmi i pronës, tek shpërdorimi i detyrës apo kórrùpsioni i zyrtarëve. Në kallëzimin qe do të dorëzohet nesër në SPAK në krye të listës me shumë emra të zyrtarëve që duhen hetuar janë Edi Rama dhe Erion Veliaj.

Vendosja e drejtësisë për Teatrin është një provë e rëndësishme për funksionimin e pavarur të Prokurorisë së Posaçme Antikòrrúpsion”, deklaroi Gjata. /ShkodraWeb Media/

Copyright © ShkodraWeb Media

ShkodraWeb Media

ShkodraWeb Media