“Shtëpia e Pashko Vasës në rrezik shembje”, ish- zëvendësministri i Kulturës jep alarmin, kërkon ndërhyrjen e Ministrisë…

Një tabelë në portën e shtëpisë ku shkruhej: “Monument Kulture” nuk mbrohet nga shteti (nuk mbrohet ishte shtuar nga dikush) më shtyu të trokisja në derë dhe të takoja trashëgimtaren Rajmonda Vasa (e shoqja e të ndjerit Kolec Vasa, nip i Pashko Vasës), e cila më njohu me gjendjen e shtëpisë.

Në fakt ishin bërë dy herë ndërhyrje, një në vitin 2009 dhe një në vitin 2018 por që pa frikë mund të them se firma që ka punuar, aty është firmë abuzuese, nuk ka lidhje me restaurimin dhe i duhet hequr licensa që nuk dihet si e ka marrë, pasi po bën dëme në mjaft monumente si në Kalanë e Shkodrës dhe në Kullat e Thethit.


Meqenëse këtë vit është 130- vjetori i vdekjes së këtij veprimtari të shquar të Rilindjes Kombëtare, duhet që Ministria e Kulturës në vazhdën e veprave të mira të bëra për Muzeun Marubi, Teatrin Migjeni, Varrezat e Rrmajit etj., ta konsiderojë në përparësitë e këtij viti restaurimin e këtij monumenti historik dhe arkitekturor që të mos rrënohet edhe ky si Shtëpia e Gurakuqit, Daut Boricit, apo si dëmtimet e rënda që kanë pësuar edhe objekte të tjera si shtëpia e Hodo Sokolit, Dan Hasanit etj.

Nga ana tjetër edhe Bashkia duhet ti konsiderojë dhe të mbrojë edhe pjesën e vjetër muzeale nga ndërtimet pa leje dhe transformimet e bëra në sytë e tyre.

Poezia e Pashko Vasës “O moj Shqypni e mjera Shqypni ” ishte motivi politik i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit.

O MOJ SHQYPNI , E MJERA SHQYPNI
KUSH TË KA QITË ME KRYE N’HI ?
TI KE PAS KENË NJË ZOJË E RANDË ,
BURRAT E DHEUT TË THIRRSHIN NANË.
…….
ÇONIU SHQIPTAR PREJ GJUMIT ÇONIU,
TË GJITHË SI VLLAZEN N’ NJI BESË SHTËRNGONIU
E MOS SHIKONI KISHA E XHAMIA :
FEJA E SHQYPTARIT ASHT SHQYPTARIA.

Nga ana ime do ti dhuroj DRTK Shkodër projektin e restaurimit të kësaj shtëpie. /Publikuar në Facebook nga Zef Çuni, arkitekt, ish- zëvendësministër i Kulturës/