A po pëson mutacione virusi, ja çfarë dihet deri tani nga ekspertët…

Ndërsa korona virusi përhapet në të gjithë botën, ekzistojnë shqetësime se do të ndryshojnë në një formë më të transmetueshme, më të rrezikshme, ose të dyja, duke e bërë potencialisht krizën globale të shëndetit edhe më keq. Çfarë dihet për mënyrën e evolucionit të virusit?

A po ndryshon virusi?


Të gjitha viruset pësojnë ndryshime dhe korona virusi Sars-Cov-2 që shkakton Covid-19 nuk bën përjashtim. Mutacionet lindin kur virusi replikon brenda qelizave dhe gabimet bëhen në kopjimin e kodit të tij gjenetik. Për dallim nga njerëzit, gjenet e të cilëve janë shkruar në ADN me dy nivele, gjenet e korona virusit barten në ARN me një fije floku.

Sa shpejt po ndryshon virusi?

Korona virusi është në të vërtetë mjaft i qëndrueshëm. Shkencëtarët kanë analizuar rreth 13,000 mostra në Britani që nga mesi i marsit dhe zbuluan se mutacionet e reja shfaqen afërsisht dy herë në muaj. Shkalla e mutacioneve është e rëndësishme sepse sa më shpejt një virus mutaton, aq më shpejt ndryshon sjellja.

Një virus me zhvillim të shpejtë mund të jetë më i vështirë për të bërë një vaksinë kundër sepse me kohën kur është zhvilluar, pjesët e virusit sulmet e sistemit imunitar mund të kenë ndryshuar. Gripi sezonal ndryshon kaq shpejt, sa ne kemi nevojë për një vaksinë të ndryshme çdo vit.


Si ndryshon korona virusi në të gjithë botën?

Kodi gjenetik nga korona viruset në mbarë globin tregojnë se ai ndahet në grupe ndërsa përhapet. Nuk ka asgjë të pazakontë për këtë. Studiuesit në Gjermani identifikuan tre grupe gjenetike kryesore të virusit në prill, të cilin ata e quajtën A, B dhe C. Grupet A dhe C gjenden më së shumti në evropianë dhe amerikanë, ndërsa grupi B është më i zakonshmi në Azinë Lindore. Por ka edhe grupe më të vogla, të cilat shkencëtarët mund të përdorin për të gjetur infeksionet në burimet e tyre, dhe në fund të fundit përsëri në një rajon të tillë si Wuhan ose Italia veriore.

ShkodraWeb Channel

Pse kanë rëndësi mutacionet?

Mutacionet ndodhin rastësisht gjatë gjithë kohës. Shumica kanë pak efekt, dhe disa pengojnë virusin, por me kalimin e kohës mutacione të vetme ose të shumëfishta mund të ndërtohen potencialisht që e bëjnë virusin më të suksesshëm duke e bërë të mundur që ai të përhapet më lehtë. Mutacionet gjithashtu mund ta bëjnë virusin më të rrezikshëm, për shembull duke e bërë atë më efikas në infektimin e qelizave.

Çfarë mutacionesh ka zgjedhur virusi?

Një numër mutacionesh kanë tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve. Studiuesit në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër studiuan më shumë se 5000 gjenomë koronavirus nga e gjithë bota dhe zbuluan disa mutacione që mund të jenë dëshmi e përshtatjes së virusit te njerëzit. Dy mutacione janë në proteinën kritike të “pikut” që virusi përdor për të pushtuar qelizat.

Në një studim tjetër paraprak, shkencëtarët e Universitetit Sheffield dhe Laboratori Kombëtar Los Alamos në New Mexico gjetën mutacione të ngjashme , të cilën autorët pretendojnë se mund të ndihmojnë që infeksioni të përhapet. Ndërsa kjo është e mundur, shkencëtarët e tjerë besojnë se është shumë herët të dimë nëse ndonjë nga mutacionet po ndihmon virusin të lulëzojë.

Prof Nick Loman në Universitetin e Birmingham tha se të gjitha koronaviruset janë shumë të ngjashëm dhe se viruset me mutacione të veçanta mund të ngrihen në zona të ndryshme për një varg arsyesh.

“Nga këndvështrimi i njerëzve që janë të shqetësuar në mënyrë të kuptueshme për këtë pandemi, unë jam i sigurt se nuk do të ketë rëndësi se cilat mutacione ka virusi. Ai nuk është një virus i mirë në asnjë mënyrë, “tha ai. “Ne shohim nëse ndonjë nga mutacionet ndryshon sjelljen dhe nuk kemi ndonjë provë për këtë.”

Çfarë tjetër mund të na thotë mutacionet?

Ndërsa shkencëtarët mësojnë më shumë rreth përbërjes gjenetike të koronaviruseve, ata do të jenë në gjendje të përdorin informacionin për të gjurmuar infeksionin e një individi në grupimet e afërta dhe në fund të fundit përsëri në origjinën e tij. Kjo mund të jetë e dobishme për gjurmimin e shpërthimeve dhe zbulimin e infeksioneve të sapoardhura. Por monitorimi intensiv gjithashtu do të tregojë se si virusi pëson mutacione dhe fiton rezistencë ndaj ilaçeve dhe vaksinave që përdoren në të ardhmen. “Ndërsa ato bëhen të disponueshme, ne do të presim që të shohim mutacione funksionale njësoj si me shikimin me rezistencë antibiotike në baktere,” tha Loman.

© ShkodraWeb.com

ShkodraWeb Channel