ShkodraWeb Media

E Vërteta të bën të lirë!

Kontaktet me një “të skeduar”, shkarkohet nga detyra Prokurori Shpëtim Kurti

Prokurori i Prokurorisë së Tiranës, njëherësh edhe kandidat për KLP, Shpëtim Kurti, është shkakruar ditën e sotme nga detyra detyra, pasi KPK-ja konstatoi se ai ka fshehur pasurinë dhe ka kontakte të papërshtatshme me persona “të skeduar”.

Ai u përball dje me gjetjet e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit në seancën dëgjimore. Hetimi për prokurorin ishte kryer vetëm në kriterin e pasurisë, por me kërkesën e Kurtit, më 4 korrik të 2018-s, KPK-ja ka rihapur hetimin, duke hetuar për pastërtinë e figurës, për të cilën është konstatuar si i papërshtatshëm.

“Hetimi është kryer vetëm në dy kriteret e rivlerësimit, atë të pasurisë dhe pastërtisë së figurës. Theksojmë se, pas disa muajsh hetime, KPK-ja ka mbyllur procesin për prokurorin, vetëm në kriterin e pasurisë. Në korrik, Komisioni e ka hapur sërish hetimin me kërkesë të prokurorit, duke kryer edhe një hetim tjetër për pastërtinë e figurës”, tha relatori.

Në lidhje me kriterin e pastërtisë së figurës, Drejtoria e Sigurimit të Informacionit të Klasifikuar ka dorëzuar një raport me konstatimin se Kurti është i papërshtatshëm për vazhdimin e detyrës, ndërsa argumenton se ai ka pasur kontakte me një person, i cili ka qenë i proceduar penalisht dhe është dënuar nga Gjykata e Tiranës me 5 vite burg. “DSIK-u ka konstatuar se subjekti ka pasur kontakte të papërshtatshme, në më shumë se një rast. Dyshohet se ky subjekt ka dyshime se mund të përfshihet në krimin e organizuar. Për këtë, konstatohet papërshtatshmëria e tij.

DSIK-u ka përcjellë një raport tjetër të përditësuar, ku konstatohej se subjekti ka pasur kontakte me persona të proceduar”, tha Hamitaj. Ndërkohë, në lidhje me këtë kriter, Komisioni ka marrë në konsideratë edhe 3 denoncime të mbërritura. Në denoncimin e parë thuhet se prokurori është i korruptuar dhe se është pjesë e një grupi kriminal të trafikut të njerëzve. Në denoncimin e dytë thuhej sërish se prokurori është i korruptuar dhe se ka lidhje me krimin.

Ndërkohë, në denoncimin e 3-të thuhej se ka lidhje me krimin, kryesisht të personit me iniciale H.M. dhe se ka ndihmuar në mbylljen e proceseve ndaj tij. Për të verifikuar këto ankesa, KPK-ja ka marrë dosjet hetimore të grupit, pjesë e të cilit ka qenë edhe shtetasi H.M.. Së pari, Komisioni ka shqyrtuar dosjen numër 8 të vitit 2006, e hetuar fillimisht për rreth një vit nga Prokuroria e Krimeve të Rënda dhe e kaluar për kompetencë në Prokurorinë e Gjirokastrës, ku edhe çështja është pushuar përfundimisht.

Në kuadër të hetimeve dhe përgjimeve të bëra grupit, ndër të tjera, tha relatori, ka ekzistuar edhe një mesazh i dërguar nga H.M., te një person tjetër me tekstin: Shpëtim Kurti dhe një numër telefoni. Së dyti, Komisioni ka shqyrtuar edhe një dosje të vitit 2013, e hetuar sërish nga Krimet e Rënda, për t’u kaluar më vonë në Prokurorinë e Tiranës, pasi nuk ishte vërtetuar akuza e “Grupit të strukturuar”.

Në shtator të 2013-ës, Prokuroria e Tiranës ka nisur procedimin penale për shtetasin H.M., ndërsa pas hetimit ky shtetas dhe persona të tjerë janë dërguar në gjykatë. H.M. është dënuar me 5 vite burg, ndërsa nga shqyrtimi i bërë nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit është konstatuar se prokurori i çështjes ka kryer hetime të cunguara për dosjen në fjalë.

Ndërkohë, ka kërkuar kthimin e sendeve personale, konkretisht të tre telefonave, si objekte që nuk përkisnin të pandehurit. Relatori Lulzim Hamitaj theksoi se hetimi për këtë dosje është pasiv dhe joefikas, ndërsa shtoi se prokurori i çështjes ka kërkuar dënimin minimal të të pandehurit, me argumentin se ata kishin shfaqur pendesë. /Nga Erald DELIU/

Loading...
Copyright ShkodraWeb Media © 2019 All rights reserved. | Politika e Privatësisë nga ShkodraWeb Media.