Jemi nje shoqeri e marre fund

Nga Blerti DELIJA
Vrasje! Perseri vrasje! Serish brenda familjes! Nuk do te jete rasti i fundit sepse kurrsesi nuk mund te jete as i pari. Kete here, konflikti nuk lindi per shkak te xhelozise, as per shkaqe ekonomike. Me keto dy “skenare” mendjeshkurtrit perpiqen te justifikojne dhunen. Me shume ne tavolina me pak njerez. “Mire ja beri gruas apo vajzes qe e rrahu, e dhunoi e vrau kur e zuri me….”. “Ca duhej ai burre…nuk ishte i zoti te mbante familjen e shfrynte mbi gruan, femijet…”.
Ngjarja e fundit ne Kamez, nuk ka ne sfond as njerin e as tjetrin version. Ne nje familje shqiptare lind konflikti edhe per…nje mur. Jo se muri nuk ekziston ose eshte perfunduar me vonese nga djali per familjen e tij. Por se muri nuk ka dale ashtu sic duhet (?!). Pra po flasim per cilesi punimi qe mund te vleresohet vetem nga nje specialist. Nuk e di saktesisht si lindi debate, kush i pari dhe vijimesine. Por rezultati eshte tragjik. Djali I merr pistoleten e sherbimit babait, e qellon dhe e vret. Ndersa nena qe sipas gjasave hyri ne mes per tin dare, mbetet e plagosur. Duket si djallezi, por kjo ceshtje do tem und te zgjidhej fare lehte. Murin te mos e ndertonte djali, por dikush/disa me meditje, pra kundrejt pagesese. Atij, jo vetem babai por edhe i biri mund ti kerkonin llogari. Madje, ne rastin me ekstrem, edhe mund ta vrisnin. Sigurisht, dy familje do te kishin hasmeri, por jo brenda nje familje vrasje makabre. Po pse familja nga Kamza nuk preferoi t’ja besoje ndertimin e murit dikujt/disave jashte familjes por djalit te tyre? Mund te aludohet, per arsye kursimi sepse nje person qe nderton per te tjere kerkon shume me teper para se kur nderton per vete. Ja pra! U kthyem serish ne krye te ketij teksti. Perseri ne sfond duken ceshtjet qe lidhen me ekonomine ato qe ushqejne konfliktet.
Kot, po hedh edhe nje mendim ne fund. A thua do te kishte eleminuar kete tragjedi ne familje konsultimi me nje teknik apo inxhinier ndertimi? Po sikur babai ta kete patur gabim dhe muri te kete qene fiks sic duhej? Perfundimisht, jemi nje shoqeri e marre fund!