Nëna e kryeterroristit thyen heshtjen 17- vite pas vrasjes së tij: Osama ishte fëmijë shumë i mirë, u radikalizua…

Nëna e Osama bin Ladenit ka thyer heshtjen e saj 17-vjeçare për të folur për familjen dhe për djalin e saj.

Alia Ghanem, e cila jeton me familjen e saj në Arabinë Saudite, tha se shefi i al-Kaedës ishte një ‘fëmijë shumë i mirë’, por u radikalizua në universitet në 20-at e tij.

Ghanem, tani në të 70-at, zbuloi se Osama u bë ‘njeri i ndryshëm’ dhe se kurrë nuk e kapërceu mendjen e saj, ‘biri i ndrojtur’ dhe ‘i devotshëm’ do të vazhdonte të bëhej një xhihadist i aftë për orkestrimin e sulmeve shkatërruese që vranë mijëra në Nju Jork në vitin 2001.

Osama u qëllua për vdekje nga një ekip i marinsave të Marinës së SHBA në Pakistan në vitin 2011 dhe djali i tij, Hamza, i cili xhihadistët e kanë përshëndetur si ‘trashëgimtar’ në udhëheqjen e al-Kaedës, vitin e kaluar i bëri thirrje myslimanëve në mbarë botën për të nisur sulme terroriste hakmarrëse në SHBA.

Familja është mbledhur në një cep të rezidencës që ata tani ndajnë në Jeddah, qytetin arab të Arabisë Saudite që ka qenë në shtëpi të klanit Bin Laden për breza. Ata mbeten një nga familjet më të pasura të mbretërisë: perandoria e tyre dinastike e ndërtimit ndërtoi pjesën më të madhe të Arabisë Saudite moderne dhe është e endur thellë në vendosjen e vendit. Shtëpia Bin Laden pasqyron pasuri dhe ndikim, një shkallë të madhe spirale në qendrën e saj që çon në dhoma shpellore. Ramazani ka ardhur dhe ka shkuar, dhe pikat me çokollata që shënojnë festivalin tre-ditor që e ndjekin ulen në tryezë në të gjithë shtëpinë. Dërrmuese të mëdha vijojnë pjesën tjetër të rrugës; kjo është mirë për të bërë Jeddah, dhe ndërsa asnjë rojë nuk qëndron jashtë, Bin Ladens janë banorët më të njohur të lagjes.