DOKUMENTI/ 40 kampet ku u shfrytëzuan të burgosurit dhe të internuarit nga 1944 deri 1955…

Një listë prej 40 kampesh pune të detyruar, ku regjimi komunist shfrytëzonte punën e të burgosurve politikë dhe të të internuarve, listohet në një raport të qeverisë amerikane të vitit 1955. Raporti do të diskutohej në mbledhjen e OKB-së. Lista e kampeve na zbulon eksaktësisht vendet ku u shfrytëzua krahu i punës së të dënuarve politik në Shqipëri. Shtrirja e tyre është pothuajse në gjithë Shqipërinë, duke shenjuar 40 pika në hartën e vendit, të cilët sot minimalisht duhet të kishin nga një vend përkujtimi në shenjë nderimi për punën nën sakrifica të mijëra të dënuarve politik që vuajtën nën regjimin komunist.

Lista e 40 kampeve të punës së detyruar pajiset me shënime plotësuese mbi llojin e punës që është bërë si dhe numrin e të burgosurve a të internuarve, që vuajtën dënimin absurd në këto kampe. Më poshtë, kujto.al e sjell të plotë këtë dokument dhe faksimilet e tij.

Burgjet Politike dhe kampet e koncentrimit në Shqipëri 1944 -1954

1) Kamzë

Numri i pjestarëve: 500- 1.100

Një 60 përqind janë gra e fëmijë. Pjesëtarët punojnë në fermën shtetnore ylli i kuq dhe fabrikën e tullave aty afër

2) Valias

Numri i pjestarëve: 1.500

Pjestarët janë ish-oficerë dhe nënpunës qeveritarë si dhe familje t’atyre që kanë kaluar në Perëndim.

3) Cërrik

Numri i pjesëtarëve: 500

Pjesëtarët e këtij kampi punojnë në rafinerinë e madhe të vajgurit që po ndërtohet.

4) Maliq

Numri i pjesëtarëve: 800 -2.300

Pjesëtarët kanë punuar në tharjen e liqenit të Maliqit, shumë janë varrosur të gjallë në projekt

5) Burrel

Numri i pjesëtarëve: 3.600 -4.000

Kjo koloni penale përbëhet nga ish oficerë të naltë të vendit para luftës. Shumë kanë vrarë vehten.

6) Vloçisht

Numri i pjesëtarëve: 1.200 – 1.400

Ky njihet si “Kampi I vdekjes” për arsye të konditave të tmerrshme pune e jetese.

7) Pojan

Numri i pjesëtarëve: 1.400 -1.600

Në këtë kamp gjithashtu shkalla e vdekjes është e naltë për arsye të konditave të tmerrshme pune në projektet e kanalizimit.

8) Tepelenë

Numri i pjesëtarëve: 450 -2.800

Gati gjithë pjestarët e këtij kampi ajnë familje nga veriu I Shqipërisë. Shkalla e vdekjes është shumë e naltë.

9) Fier

Numri i pjesëtarëve: 140

Pjestarët në këtë kamp punojnë në projekte tharje e kanalizime.

10) Roskovec

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Projekte tharje

11) Beden i Kavajës 1.700 – 2.000

Pjestarët punojnë në projekte vaditje dhe reklamacioni dhe në tharje kënetash.

12) Bishqem

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Pjestarët punojnë në fermë shtetnore dhe në rrugët.

13) Ura vajgurore

Numri i pjesëtarëve: 500-1.500

Pjestarët punojnë në ndërtimin e aerodromit të madh e në projekte industriale e bujqësore.

14) Berat

15) Porto Palermo

Numri i pjesëtarëve: 150

Pjestarët punojnë në fortifikimet bregdetare.

16) Vlorë

Numri i pjesëtarëve: 350-600

Pjestarët ndërtojnë rrugë dhe fortifikate dhe punojnë në fermën shtetnore të Llakatundit.

17) Krujë

Numri i pjesëtarëve: 500-650

Ndërtim rrugësh, prerje lëndë drusore dhe punë bujqësore

18) Shijak

Numri i pjesëtarëve: 100

Kryesisht punë bujqësore.

19) Lushnje

Numri i pjesëtarëve: 1000

Pjestarët janë të gjithë gra, ish mësuese shkolle dhe profesioniste, ndërtojnë rrugë e bëjnë uniforma ushtarake

20) Rrogozhinë

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Pjestarët punojnë në kanalin vaditës Peqin – Kavajë ën kondita tmerronjëse

21) Sukth

Numri i pjesëtarëve: 600

Punojnë në fermën shtetnore “8 nëndori”

22) Shkodër

Numri i pjesëtarëve: 2.720

Projekte bujqësore e industriale dhe ndërtim fortifikatash

23) Himarë

Numri i pjesëtarëve: 200

Kryesisht punë bujqësie dhe fortifikime bregdetare

24) Korçë

Numri i pjesëtarëve: 450 -1.500

Kanalizime dhe projekte tharje.

25) Kavajë

Numri i pjesëtarëve: 3.500

Ndërtimi i kanalit vaditës Peqin Kavajë 37 km dhe punë bujqësie.

26) Elbasan

Numri i pjesëtarëve: 400 -800

Projekte bujqësie dhe tharje

27) Peqin

Numri i pjesëtarëve: 90

Ndërtim rruge dhe projekte vaditje.

28) Tiranë

Numri i pjesëtarëve: 600 – 3500

Projekte industriale, ndërtim rrugësh dhe kanalizime

29) Gramsh

Numri i pjesëtarëve: 800

Kryesisht punë bujqësie

30) Sarandë

Numri i pjesëtarëve: 260

Fortifikata bregdetare, projekte vaditëse.

31) Petrelë

Numri i pjesëtarëve: n. a.

32) Shushicë

Numri i pjesëtarëve: n. a.

33) Kafaraj

Numri i pjesëtarëve: n.a.

34) Shtyllas

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Kryesisht ferma shtetnore të bulmetit

35)Gjirokastër

Numri i pjesëtarëve: 260-1200

Projekte industriale dhe bujqësore

36) Durrës

Numri i pjesëtarëve: 600-800

Pjestarët punojnë në projekte të ndërtimit të portit

37) Lesh (Lezhë)

Numri i pjesëtarëve: 80

Kryesisht punë bujqësore

38) Tropojë

Numri i pjesëtarëve: 180

Kryesisht punë bujqësore

39)Rembec

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Projekte tharje e punë bujqësore

40) Kakariq

Numri i pjesëtarëve: n.a.

Projekte kanalizimi dhe vaditje

Në disa raste tregohet numri më i vogël e më i naltë i pjestarëve në cdo institucion. Numri i pjestarëve ën disa kampe nuk ka qenë zbuluar kurrë.

Loading...

Më shumë artikuj nga ShkodraWeb:

Rama i vendosur, Sandër Lleshi komandohet ministër i brendshëm- Kuvendi do të shkarkojë Xhafën…

“Po veproni si fashistët”, Urdhërohet të dalë nga banesa, e veja e diktatorit Nexhmije Hoxha thirrje Qeverisë…

FAKTE/ Kush ishin 9 okultistët fanatikë që ndihmuan me çdo mjet Hitlerin të sundonte botën…

Close