Zbulohen prioritetet e qeverise “Rama 2”, parashikohet edhe aksi Shkoder- Fushe Kruje

Ekonomia dhe Bujqësia janë dy prioritetet kryesore të Qeverisë Rama 2. Kjo vërehet nga programi qeverisës hartuar nga kryeministri Edi Rama. Ambicja e shprehur në këtë program për 4 vitet e ardhshme është rritja ekonomike për ta çuar atë në nivelin 6% të PBB. Investimet e qeverisë për ekonominë do të jenë 100 miliardë lekë, teksa janë të vendosur për zbatimin e Partneritetit Publik – Privat për investime në infrastrukturë dhe shërbime publike.
25.5 miliardë lekë do të investohen në mbështetjen e sektorit bujqësor.
Në këtë mandate të dytë kryeministri Edi Rama do ti kushtojë një vëmendje të veçantë infrastrukturës duke nisur nga Rruga e Arbërit.
Ndër projektet më prioritare të Qeverisë Shqiptare do të jenë: rrjeti qendror TEN-T Core; korridori Adriatiko – Jonian; akset Fushë-Krujë – Shkodër , Thumanë-Kashar/Vorë; dhe by-pass -et Tepelenë, Lezhë dhe Tiranë; ROUTE 7: ndërtimi dhe dublimi i aksit Milot – Rrëshen; rrjeti kombëtar: përfundimi i bypass -it të Fierit dhe atij të Vlorës.
Në program shkruhet se do të konsolidohen 4 destinacione turistike kombëtare; Alpet Shqiptare, Jugu i Ri, Portet e Marinat dhe Tirana.
Në fushën e drejtësisë Qeveria në 4 vitet e ardhshme do të fokusohet në këto shtylla kryesore:
Jetësimi i reformës në drejtësi, nëpërmjet zbartimit të vettingut dhe ngrites së institucioneve të posaçme.
Qeveria synon krijimin e një sistemi drejtësie të pavarur, efiçent, të pakorruptuar, profesional dhe të aksesueshëm nga qytetarët.
Drejtësia për titujt e pronësisë do të përfshijë rregjistrimin, kthimin dhe kompensimin e pronave.
Parashikohet forcimi i kushteve dhe kriteret profesionale për noterinë, avokatinë dhe ndërmjetësimin.
Në program shkruhet se do të rishikohet mënyra e funksionimit dhe organizimit të sistemit të përmbarimit, duke përmirësuar mekanizmat kontrollues.
Për rregullin dhe sigurinë publike, qeveria ka prioritet luftën ndaj grupeve kriminale, ndaj kultivuesve të kanabisit dhe ndaj korrupsionit.
Modernizimi i shërbimeve publike është një prej prioriteteve kryesore të programit qeverisës, objektivi kryesor i të cilit është evitimi i sporteleve fizike, ku kërkohet dokumentacion që gjenerohet dhe administrohet nga vetë shteti e për rrjedhojë, thjeshtëzimi dhe lehtësimi i gjithë procesit falë infrastrukturës digjitale.
Arsim i lartë cilësor dhe i orientuar nga tregu i punës është gjithashtu një nga pikat kycce të planit të qeverisë.
Rama 2 parashikon të rrisë investimet në të gjithë sektorët që lidhen me shëndetin për të shkuar drejt shëndetësisë falas, të cilën e premtoi 4 vite më pare.
Programi i qeverisë për integrimin europian synon fillimin, sa më parë, të procesit të negociatave për anëtarësim dhe realizimin e aspiratës europiane të vendit.
Diplomacia ekonomike do të jetë rruga për përthithjen e investimeve të huaja dhe krijimit të vendeve të reja të punës, shkruhet në faqen e fundit të programit.
Në program shkruhet se mandati i parë i qeverisë Rama 2013- 2017, ishte mandati i jetëzimit të një ndryshimi të thellë, rrënjësor e të gjithanshëm.
Ndërkohë,Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka dekretuar këtë të dielë kabinetin qeveritar “Rama 2”.
Meta ka dekretuar 13 ministrat e qeverisë dhe zv/kryeministrin, ndërsa një ditë më parë, gjatë kohës kur po mbahej seanca e Kuvendit për zgjedhjen e Gramoz Ruçit, dekretoi kryeministrin Edi Rama për formimin e qeverisë së re.
​Rama çoi në Presidencë një javë më parë emrat e qeverisë së re, ndërsa sot kreu i shtetit ka dhënë firmën e tij. /shqiptarja.com/