ZBULIMI – Ditari i shkruajtur 75 vite më parë çoi tek thesari, si u gjenden 28 ton ar me vlerë 1 miliard USD i L2B…

28 ton ar i periudhës nàziste të fshehur gjatë ditëve të fundit të Luftës së Dytë Botërore janë gjetur në një pallat të shekullit të 16-të në Poloni.

Ari që kap vlerën e 1 miliard dollarëve si dhe sendet e tjera thuhet se ndodhen 60 m nëntokë në fund të një pusi në afërsi të pallatit Hochberg në Roztoka, afër qytetit të Wroclaw.

Kjo u arrit të gjendej përmes një ditari lufte, i shkruar 75 vite më parë nga një oficer Egon Ollenhauer, i cili përshkruan ópèracionin për të fshehur thesarin e kontrolluar nga kreu i forcave ushtarake, Heinrich Himmler në fund të Luftës së Dytë Botërore.

Ditari jep detaje për njëmbëdhjetë vendndodhjet ku gjërat e vlefshme mendohet se gjenden, përfshirë artin, artefaktet fetare dhe depozitat bankare nga Gjermania, Polonia, Franca, Belgjika dhe Rusia.

Ekzistenca e ditarit të luftës doli në dritë në mars të vitit të kaluar, kur fondacioni “Silesian Bridge” njoftoi se kishte marrë ditarin nga disa partnerë në Gjermani.

Roman Furmaniak, i cili kryeson fondacionin, zbuloi vendndodhjen në Roztoka të një nga njëmbëdhjetë vendet e fshehura të detajuara në ditar. Furmaniak tha se mes dokumenteve që ka marrë nga grupi Quedlinburg është dhe një hartë.

Reklamat që shfaqen në faqen tonë, ndihmojnë të mbijetojmë, të vazhdojmë të jemi të lirë e të pavarur. Nëse mendoni se e meritojmë, mund të kontribuoni për ShkodraWeb edhe duke klikuar KËTU! FALEMINDERIT!

Reklamat që shfaqen në faqen tonë, ndihmojnë të mbijetojmë, të vazhdojmë të jemi të lirë e të pavarur. Nëse mendoni se e meritojmë, mund të kontribuoni për ShkodraWeb edhe duke klikuar KËTU! FALEMINDERIT!