STUDIMI – “Është më ngjitës por edhe më pak i rrezikshëm”, ekspertët flasin për mutacion të Covid-19…

COVID-19 ka pësuar mutacion dhe tashmë po qarkullon një virus më ngjitës. Ky është një variant në gjenomën virale të virusit, i cili ka rritur aftësitë e tij për të infektuar qelizat njerëzore. Një ekip ndërkombëtar studiuesish tregojnë se kjo e ka ndihmuar virusin që të bëhet më i fortë dhe soji mbizotërues që qarkullon sot në botë.

Varianti i identifikuar është “D614G” i cili ishte më ngjitës në kushte laboratorike dhe bën një modifikim të vogël, por efektiv, ndaj glikoproteinës Spike, e përdorur nga virusi për të depërtuar në qelizat.

Menjëherë pas shfaqjes së saj, varianti D614G u pa që zuri shpejt vendin e tendosjes mbizotëruese dhe analizat e ndryshme të mostrave ndërkombëtare treguan “një ndryshim të rëndësishëm në popullatën virale nga origjinale në tendosjen e re të virusit”.

Studiuesit nga Laboratori Kombëtar Los Alamos në New Mexico dhe University University në North Carolina bashkëpunuan me ekipin hulumtues të Universitetit të Sheffield (në Mbretërinë e Bashkuar) për të analizuar mostrat e gjenomit të virusit të botuar në Gisaid, një burim ndërkombëtar për ndajnë sekuencat e gjenomit midis studiuesve në të gjithë botën.

“Ne kemi renditur sekuencat e Sars-CoV-2 në Sheffield që nga fillimi i pandemisë dhe kjo na ka lejuar të punojmë së bashku për të demonstruar se kjo mutacion ishte bërë mbizotëruese në sojet qarkulluese. Studimi i botuar rishtazi konfirmon këtë rezultat. Dhe gjithashtu që varianti i ri D614G është më infektiv në kushte laboratorike“, shpjegon Thushan de Silva, profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Sheffield.

Në veçanti, të dhënat e studiuesve sugjerojnë që soji i ri shoqërohet me ngarkesa më të larta virale në traktin e sipërm respirator të pacientëve me Covid-19.

” Kjo do të thotë – shton de Silva – që aftësia e virusit për të infektuar njerëzit mund të rritet. Për fat të mirë, viruset me mutacionin D614G nuk duket se shkaktojnë sëmundje më serioze në këtë fazë “.

Reklamat që shfaqen në faqen tonë, ndihmojnë të mbijetojmë, të vazhdojmë të jemi të lirë e të pavarur. Nëse mendoni se e meritojmë, mund të kontribuoni për ShkodraWeb edhe duke klikuar KËTU! FALEMINDERIT!

Reklamat që shfaqen në faqen tonë, ndihmojnë të mbijetojmë, të vazhdojmë të jemi të lirë e të pavarur. Nëse mendoni se e meritojmë, mund të kontribuoni për ShkodraWeb edhe duke klikuar KËTU! FALEMINDERIT!