SHENDETI/ Si mund të luftohen gurët në veshka në kushte shtëpie…?!

Gurët në veshka janë një problem i zakonshëm shëndetësor. Kalimi i këtyre gurëve mund të jetë tepër i dhimbshëm dhe për fat të keq, njerëzit që kanë pasur gurë në veshka, janë më të predispozuar për t’i pasur sërish. Sidoqoftë, ka disa gjëra që mund të bëni për të ulur këtë rrezik. Ky artikull përshkruan disa nga mënyrat dietike për t’i luftuar ato.

ÇFARË JANË GURËT NË VESHKA?


Gurët në veshka janë të përbërë nga materiale të ngurta, që ndërtohen në veshka dhe formojnë kristale. Ekzistojnë katër lloje kryesore, por rreth 80 për qind e të gjithë gurëve janë gurë oksalate kalciumi. Format më pak të zakonshme përfshijnë acidin urik dhe cisteinën. Ndërsa gurët më të vegjël zakonisht nuk janë problem, gurët më të mëdhenj mund të shkaktojnë bllokim në një pjesë të sistemit tuaj urinar. Kjo mund të çojë në dhimbje të forta, të vjella dhe gja.kderdhje. Gurët në veshka janë një problem i zakonshëm shëndetësor. Në fakt, rreth 12% e burrave dhe 5% e grave në Shtetet e Bashkuara janë të predispozuar të zhvillojnë një gur në veshka gjatë jetës së tyre. Për më tepër, nëse keni një gur në veshka një herë, studimet tregojnë se keni deri në 50% më shumë të ngjarë të formoni tjetër brenda 5 deri në 10 vjet. Më poshtë janë disa mënyra natyrale që të mund të zvogëloni rrezikun e formimit të një guri tjetër në veshka.

QËNDRONI TË HIDRATUAR

Kur bëhet fjalë për parandalimin e gurëve në veshka, rekomandohet në përgjithësi pirja e shumë lëngjeve. Një konsum i lartë i ujit është i lidhur me një rrezik më të ulët të formimit të gurëve në veshka. Pijet si kafeja, çaji, birra, vera dhe lëngu i portokallit, janë shoqëruar gjithashtu me një rrezik më të ulët. Nga ana tjetër, konsumimi i shumë sheqernave mund të kontribuojë në formimin e gurit në veshka. Pijet e ëmbëlsuara me sheqer përmbajnë fruktozë, e cila dihet që rrit ekskretimin e kalciumit, oksalatit dhe acidit urik. Këta janë faktorë të rëndësishëm për rrezikun e gurëve në veshka.

RRITNI KONSUMIMIN E ACIDIT CITRIK

Acidi citrik është një acid organik që gjendet në shumë fruta dhe perime, veçanërisht agrumet. Limonët dhe portokajtë janë veçanërisht të pasur me këtë përbërje bimore. Acidi citrik mund të ndihmojë në parandalimin e gurëve në veshka të oksalatit të kalciumit në dy mënyra: duke zvogëluar rrezikun e formimit të gurëve të rinj dhe duke i penguar ato të rriten. Një mënyrë e thjeshtë për të konsumuar më shumë acid citrik është të hani më shumë fruta agrume, të tilla si portokaj, limonë dhe mandarina.

KUFIZONI USHQIMET E PASURA ME OKSALATE

Oksalati (acidi oksalik) është një antiushqyes që gjendet në shumë ushqime bimore, përfshirë zarzavatet me gjethe jeshile, frutat, perimet dhe kakaon. Gjithashtu, trupi juaj prodhon sasi të konsiderueshme të tij. Një konsum i lartë i oksalatit mund të rrisë ekskretimin e oksalatit në urinë, gjë që mund të jetë problematike për njerëzit që kanë tendencë të formojnë kristale të oksalatit të kalciumit. Sidoqoftë, ushqimet e pasura me oksalate gjithashtu kanë tendencë të jenë shumë të shëndetshme, kështu që sekreti qëndron në përdorimin e moderuar. Por para se të ndryshoni dietën tuaj, këshillohuni me dietologun për të zbuluar nëse mund të përfitoni nga kufizimi i marrjes së ushqimeve të pasura me oksalate.

MERRNI MJAFTUESHËM KALCIUM

Është një keqkuptim i zakonshëm që ju duhet të zvogëloni marrjen e kalciumit tuaj për të zvogëluar rrezikun tuaj për formimin e gurëve. Megjithatë, ky nuk është rasti. Në fakt, një dietë e lartë me kalcium është shoqëruar me një rrezik të zvogëluar të formimit të gurëve në veshka. Nënproduktet e qumështit, si djathi dhe jogurti janë burime të mira dietike të kalciumit. Për shumicën e të rriturve, shtesa e rekomanduar ditore (RDA) për kalcium është 1.000 mg në ditë. Sidoqoftë, RDA është 1,200 mg në ditë për gratë mbi moshën 50 vjeç dhe të gjithë mbi moshën 70 vjeç.

MOS E TEPRONI ME KRIPËN

Një dietë e lartë me kripë është e lidhur me një rrezik të shtuar të gurëve në veshka. Sasia e tepët e natriumit mund të rrisë ekskretimin e kalciumit përmes urinës, i cili është një nga faktorët kryesorë të rrezikut për gurët në veshka. Shumica e udhëzimeve dietike rekomandojnë që njerëzit të kufizojnë konsumimin e natriumit në 2,300 mg në ditë.

RRITNI KONSUMIMIN E MAGNEZIT

Magnezi është një mineral i rëndësishëm që shumë njerëz nuk e konsumojnë në sasi të mjaftueshme. Ekzistojnë gjithashtu disa prova që magnezi mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të gurit në veshka. Sidoqoftë, jo të gjitha studimet bien dakord mbi këtë çështje. Nëse dëshironi të rrisni konsumimin tuaj të magnezit, avokadot dhe bishtajoret janë burime të mira dietike.

HANI MË PAK PROTEINA SHTAZORE

Një dietë e pasur me burime të proteinave shtazore, të tilla si mishi, peshku dhe qumështi, shoqërohet me një rrezik më të lartë të gurëve në veshka. Një konsum i lartë i proteinave shtazore mund të rrisë sekretimin e kalciumit dhe të ulë nivelet e citrateve. Për më tepër, burimet e proteinave shtazore janë të pasura me purina. Këto komponime ndahen në acid urik dhe mund të rrisin rrezikun e formimit të gurëve të acidit uric.

NË PËRFUNDIM

Një konsum i lartë i proteinave shtazore mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e gurëve në veshka. Në fund të fundit, nëse keni pasur një gur në veshka, ka shumë të ngjarë të zhvilloni një tjetër brenda 5 deri në 10 vjet. Për fat të mirë, marrja e masave të caktuara dietike mund të ndihmojë në uljen e këtij rreziku. Për shembull, mund të provoni të rritni konsumimin e lëngjeve, të konsumoni ushqime të pasura me lëndë ushqyese të caktuara, të hani më pak proteina shtazore dhe të shmangni natriumin.