Rruga drejt Marsit kalon nga nje “fshat” europian ne Hene

Ngritja e një “fshati” të qëndrueshëm në Hënë përbën fazën e parë drejt eksplorimit të njeriut në Mars, vlerësoi sot Agjencia Hapësinore Evropiane (ESA). Hëna, e pashkeluar nga një qënie njerëzore prej 1972, është vendi i duhur edhe pse Marsi mbetet destinacioni përfundimtar, theksoi ESA me rastin e kongresit të 68-të botëror të astronautikës që mblodhi bashkë nga e hëna prej së premtes 4.000 ekspertë ndërkombëtarë në Adelaide, në Australi.
“Ne kemi jetuar në orbitën më të ulët të tokës këto 17 vitet e fundit në bordin e një stacioni hapësinor dhe po përgatitemi për misionin e parë të njeriut në Mars”, shpjegoi për median në vazhdën e kongresit, Piero Messina që punon nën drejtimin e përgjithshëm të ESA. Ndërkohë ne besojmë se ekziston mundësia për të krijuar një prani të qëndrueshme dhe të përhershme në sipërfaqen e Hënës.
Për të shkelur dhe populluar Marsin është perceptuar nga kompanitë private dhe publike si një hap tjetër i rëndësishëm në eksplorimin hapësinor dhe është parashtruar si një temë kyçe në kongresin e Adelaides. /balkanweb/