Rrefehet Kadare: E verteta e letres qe i dergova Enver Hoxhes para 40 viteve

Sot, kur kanë kaluar katër dekada, pasi letra u shkrua, (pa marrë atëkohë një përgjigje nga Hoxha), një debat i bujshëm ka shpërthyer në Tiranë. Ndërkohë që faksimilet e dorëshkrimit të Kadaresë qarkullojnë në media e rrjetet sociale.
Shkrimtari i njohur, Ismail Kadare, në një intervistë për “Gazeta Shqiptare” ka shpjeguar letrën drejtuar Enverit, letër kjo që u mbajt e fshehtë për 40 vjet. Ai ka hedhur dritë për ngjarjen e 1980-ës, ndërsa ka folur mbi raportin me të motrën, presionet e dilemat se pse letra doli tani dhe nga kush doli, baltën që hidhet sot dhe rrezikun e kahershëm, duke mohuar që është penduar pse i ka shkruar diktatorit, pasi siç Kadare shprehet: Vetëm Enver Hoxha mund të të mbronte nga Enver Hoxha.
Shkrimtari ka sqaruar rrethanat në të cilat u shkrua kjo letër, jo pa njëfarë zhgënjimi për mënyrën se si pjesë dosjesh publikohen.
“Kjo është e vetmja letër që unë i kam shkruar E.Hoxhës. Ishte thënë për Hoxhën diçka tepër e rrezikshme, për të cilën të ikte koka. Nuk jam penduar që e kam shkruar”…ka shkruar Kadare.