PERSONAZH – Kush është Kol Maca fotografi shkodran, nxënësi i Idromenos…

Për herë të parë emrin e Kol Macës që shihet në këtë fotografi, e kam degjue nga Dada Katrinë që e kishte Kol Idromenon dajë, me një fjalë e bija e Motres Tone.


Atë kohë më ka treguar një histori që unë e kam përmendur edhe në një libër. Ai ka qenë shegert i Kol Idromenos në studion e Kolës ku kishte gjetë dhe strehim. Por ma vonë si e fitoi mjeshtrinë, Kol Maca shkoi në Tiranë e hapi aty një studio fotografike.

Kol Maca vinte herë pas here në Shkodër me marrë xhama fotografikë sepse Kol Idromeno porosiste me shumicë dhe u jepte edhe fotografëve të tjerë. Në një nga këto ardhje, Kol Maca ka marrë me vete dhe shegertin tjetër të Kol Idromenos, jetimin me emrin Zef. Pikërisht duke ndjekur linjën e Zefit, kam kërkuar në Tiranë në 1978- 1980 gjurmët e Kol Macës.

Më së fundi arrita të gjej familjen e tij, më saktë të birin që mos gabohem quhej Robert dhe bisedova me të në Kombinat, se atje jetonte, shpresoja mos kishin arkiv fotografik për të gjetur ndonjë foto të Zefit.

Funerali i Ismail Qemalit, 1919, foto nga Kol Maca

Kol Maca kishte vdékùr dhe tërë fondi i tij qe prishur. Një fatkeqësi kjo sepse ka punuar me dekada në Tiranë si fotograf. E kërkoja atë fond sepse Zefi për të cilin interesohesha, ishte nga Malësia e jonë dhe kishte rënë ne Luftën e Spanjës dhe kurrfarë indentiteti nuk i gjendej.

Mbështet Shkodraweb Media në misionin e vet! FALEMINDERIT!

Ai u shpall hero dhe kurrkush nuk e dinte biografinë e tij. Në fakt dolën disa njerëz që nuk kishin asnjë lidhje me të dhe thanë se e kemi tonin…dhe ua dhanë, kështu heroi edhe me ndihmën e Veli Dedit me të cilin e pata biseduar këtë punë gjerësisht, u adaptua në Mamurras dhe Rapsh Stare.

Une këtë fotografi po e marr me lejen tuaj sepse është pjesë e një historie të mbetur në enigmë e vetëm ky burrë në këtë fotografi, Kol Maca, do të mund ta sqaronte. Por si gjithmonë, shumë ngjarje në histori vdésin bashkë me njeriun. /Nga Kolec TRABOINI, botuar me 18 shtator 2011/


REKLAMAT NË KËTË FAQE, JANË I VETMI BURIM PËR TË GARANTUAR PAVARËSINË, PAANËSINË DHE PROFESIONALIZMIN E KËSAJ MEDIA. NËSE KENI MIRËSINË NË KËTO REKLAMA, JU NA JEPNI NJË MBËSHTETJE TË ÇMUAR! FALEMINDERIT!

Fibank Albania