“Nuk pati presion të mjaftueshëm oksigjeni”, zbulohet pse humbën njëkohësisht jetën 4 pacientë me Covid- 19…

Në Klinikën Infektive në Kosovë nuk ka pasur presion të mjaftueshëm në sistemin e oksigjenit. Ky është konstatimi i kompanisë “Ego Elsa” e cila ka kontratë me QKUK-në për mirëmbajtjen e sistemit të oksigjenit


Më datën 11 korrik, 6 ditë pas humbjes së jetës së dyshimtë të katër pacientëve në Klinikën Infektive, është bërë një vlerësim i nivelit të oksigjenit në njësinë intensive dhe repartet ‘E’ dhe ‘F’ të kësaj klinike të cilat furnizohen nga i njëjti rrjet, shkruan Gazeta Shneta.

Gazeta ka siguruar një dokument të shkëmbimit të e-mail-eve ndërmjet kompanisë “Ego Elsa” dhe zyrtarëve të shërbimeve teknike të QKUK-së. Kjo kompani ka kontratë me QKUK-në nga dhjetori i vitit të kaluar për mirëmbajtjen dhe servisin e cisternave dhe rrjetit të gypave të oksigjenit në të gjitha klinikat.

Në këtë dokument kompania njofton zyrtarët e QKUK-së se pas vlerësimit të nivelit të oksigjenit më datën 11 korrik, është konstatuar se reparti intensiv dhe repartet ‘E’ dhe ‘F’ të cilat furnizohen nga i njëjti gyp, nuk kanë nivel të mjaftueshëm të presionit. Në dokument thuhet se sistemi i oksigjenit mund të furnizojë normalisht vetëm tre pacientë në respiratorë, ndërsa në reparte nevojiten flaometra.

“Pas kërkesës suaj për të bërë një kontroll të kapaciteteve momentale në Klinikën Infektive të rampave kontrolluese deri tek outletet e sistemit të gazrave medicinale, ne japim një mendim në bazë të matjeve mekanike që kapaciteti i sistemit të furnizimit në Njësinë e Intensivës së bashku me repartin ‘E’ dhe ‘F’, të cilat janë të lidhura në të njëjtën rampe kontrolluese për momentin furnizon normalisht me oksigjen 3 pacientë në Mjekimin Intensiv me respiratorë ndërsa reparti ‘E’ dhe ‘F’ me floumetra”, thuhet në këtë dokument.

ShkodraWeb Channel

Flaometri është një instrument i cili mundëson rregullimin dhe menaxhimin e nivelit të oksigjenit tek pacientët në reparte.

Zyrtarët në këtë shkëmbim të e-mail-eve i kërkojnë kompanisë “Ego Elsa” të japë një mendim për ndonjë alternativë për furnizimin normal të pacientëve me oksigjen. Kompania ka kthyer përgjigje se mund të trajtohen 6 pacientë në respiratorë në intensivë, por me kusht që në reparte të mos ngarkohet sistemi i furnizimit me kapacitete maksimale.

Mbështet ShkodraWeb Media

Gazeta ka kërkuar sqarime nga QKUK dhe kompania për këtë inspektim që është bërë më datën 11 korrik, 6 ditë pas ngjarjes së rëndë ku ndërruan jetë 4 pacientë në Infektiv, por asnjëra palë nuk ka kthyer përgjigje.

Gazeta ka insistuar të dijë pse nuk është bërë një vlerësim i tillë edhe para datës 5 korrik, çfarë është duke bërë menaxhimi i QKUK-së për ta rregulluar këtë problem, si dhe nëse do të vlerësohet niveli i oksigjenit edhe në njësi të tjera duke pasur parasysh se rënie të nivelit të oksigjenit ka pasur edhe në Mjekësinë Sportive.

Kujtojmë se QKUK është duke i larguar pacientët nga Mjekësia Sportive të cilët po transferohen në Mjekimin Intensiv Qendror. Gazeta jozyrtarisht ka mësuar se një gjë e tillë është bërë pikërisht për shkak të nivelit të oksigjenit, pasi sistemi nuk ka mundur ta përballojë ngarkesën e madhe me pacientët e sëmurë me Covid-19.

Kujtojmë se më 5 korrik kanë ndërruar jetë katër pacientë në Klinikën Infektive. Dyshimet e para janë lidhur me rënien e nivelit të oksigjenit në intensivë ku po trajtoheshin pacientët. Stafi kujdestar në natën kritike kishte ftuar Policinë e Kosovës për të hetuar rastin pas dyshimeve pasi pacientët kishin ndërruar jetë në të njëjtën kohë. Rasti po hetohet edhe nga prokuroria e cila pati urdhëruar autopsinë për pacientët që humbën jetën, por deri më tani nuk ka asnjë rezultat.

ShkodraWeb Channel