Ndërron jetë në moshën 45 vjeçare Pader Dedë Gjoka, 15 vite në sherbim të besimtarëve dhe Kishës Katolike…

Pader Deda lindi në Kir të Dukagjinit, më 21 mars 1977. Në vjetin 1995 erdhi në Seminarin Minorë të Fretënve në Shkodër, ku edhe mbaroi shkollën e mesme tek Át Pjetër Mëshkalla.

Kje pranue në noviciatin (rishtarinë) e Fretënve Minorë më 28.08.1999 e pasi mbaroi vjetin e rishtarisë, dha kushtet e para më 16.09.2000.


Kreu në Shkodër studimet filozofike dhe teologjike në vitet 2001-2006.

Kushtet e Përjetshme në Urdhnin e Fretënve Minorë i dha më 08.09.2004.

Diakonatin e mori më 14.05.2005.

Meshtar u shugurue më 29. 06. 2006.

Në vjetin 2006 kje anëtar i bashkësisë në Gjuhadol, Rektor i Seminarit të Fretënve Minorë, Zv. Ekonom i Provincës.

Në vjetin 2007, kishte detyrën e Ekonomit në Kuvendin e Gjuhadolit.

Në vjetin 2008, anëtar i bashkësisë tek Arra e Madhe, tue mbajtë detyrën e Përgjegjësit të Konviktit si edhe të Zv. Famullitarit. Po kështu në ketë vjet ai kje edhe Zv. Guardian në Gjuhadol.

Në vjetin 2009 ishte Drejtor i shtëpisë filiale edhe i Konviktit tek Arra e Madhe. Gjatë këtij vjeti ushtroi detyrën e Zv. Guardianit në Gjuhadol dhe të Zv. Ekonomit Provincial. Ishte Famullitar i Kishës së “Zojës Rruzare”.

Po kështu nga vjeti 2009-2012 kje Definitor Provincial. Mbuloi edhe këto detyra: Drejtor i shtëpisë filiale dhe i Konviktit tek Arra e Madhe, Zv. Guardian në Gjuhadol, Zv. Ekonom Provincial si dhe Zv. famullitar në Famullinë “Zoja Rruzare”.

Në vitet 2013-2015 u transferue në Kuvendin Françeskan të Lezhës dhe mbajti këto detyra: Anëtar i bashkësisë në Lezhë, Zv. Guardian, Anëtar i ekipit për pastoralin e thirrjeve si dhe Administrator i Famullisë Troshan-Fishtë.

Në korrik të vjetit 2015 deri në vjetin 2021 u transferue pranë Kuvendit Françeskan “Zoja Rruzare” tek Arra e Madhe, ku dhe u caktue si Zv. Guardian dhe Zv. Famullitar.

Në mars të vjetit 2021, pas përkeqësimit të gjendjes së tij shëndetësore kaloi në infermierinë provinciale tek Arra e Madhe, ku deri në momentet e fundit të jetës i shërbyem përzemërsisht prej fretënve, murgeshave dhe familjarëve.

Qysh në vjetin 2007 iu shfaqën shenja të sëmundjes tue fillue një lloj paralize, e cila erdhi e u përkeqësue deri sa e paralizoi krejtësisht. Nën kujdesin e veçantë të fretënve, të miqve dhe të bamirësve bani shumë kura mjekësore, por kje i pamundun shërimi nga kjo sëmundje.

Ishte i dashtun dhe i komunikueshëm me të gjithë, i urtë e i përvuejtë, tipike e bijve të Shën Françeskut. I zellshëm në predikim dhe në kryemjen e detyrave që i kjenë caktue prej Provincës Françeskane Shqiptare.

Mbasi mori Sakramentin e Vojimit ndërroi jetë në Kuvendin e “Zojës Rruzare”, më 03 qershor 2022 në orën 2230 minuta. /Nga Provinca Françeskane Shqiptare/