LISTA – Për rekord “Guinness”, ja sa “Qytetarë Nderi” të Shkodrës janë shpallur vetëm përgjatë dy dekadave të fundit (1998- 2018)

Shkruan në Facebook shkrimtari, dramaturgi dhe regjisori i njohur shkodran Stefan Çapaliku: Qytetaria e nderit është një status që i jepet nga një qytet një individi të huaj ose vendas, të cilin e konsideron veçanërisht të admirueshëm dhe të denjë për ta dalluar nga të tjerët.

Nderi zakonisht është simbolik dhe nuk i jep asnjë ndryshim shtetësie apo kombësie personit që e merr. Ky titull nis të jepet për të parën herë në shekullin e XVIII dhe bashkë me të bëhet e detyrueshme që qytetarët të dinë rreth jetës së atij që i bëhet ky nder.
Disa nga qytetet e rajonit tonë paraqesin këtë situatë, sa i takon qytetarive të nderit. Kështu p.sh:


Qyteti i Zagrebit nga viti 1853 dhe deri më sot ka bërë vetëm 50 qytetarë nderi.

Sarajeva nga viti 2000 deri më 2018 shpalli vetëm 5 qytetarë nderi: Luciano Pavarotti, Jacques Chirac, Angelina Jolie, Michael Schumacher, Bruce Dickinson
Shkupi nga 1921 deri më 2018 ka shpallë vetëm 16 vetë.

Spliti për 100 vjet, nga viti 1921 e deri me 2021 ka shpallur vetëm 12 vetë.

Kurse Shkodra ka shpallur rreth 150 vetë, afërsisht sa ç’ka shpallë edhe Viena nga viti 1797 e deri më sot.
Këtu më poshtë po bajmë publike për herë të parë një listë të Qytetarëve të Nderit të qytetit të Shkodrës (në rend alfabetik) në mënyrë që nxënësit e shkollave të kenë mundësi të mësojnë dicka rreth jetës së tyre.

1. Abaz Golemi
2. Abdyl Lluja
3. Adem Kazazi
4. Adriatik Kozeli
5. Agetina Prendushi
6. Agron Gjyrezi
7. Ahmet Kopliku
8. Ahmet Bushati
9. Albert Khan
10. Aleksander Petani
11. Andre Mjeda
12. Angelo Masafra
13. Anton Mazreku
14. Arben Broci
15. Arno Riedel
16. Azem Hajdari
17. Bekim Fehmiu
18. Besnik Ceka
19. Bici Myftija
20. Bujar Bishanaku
21. Cecil Burney
22. Caf Meti
23. Danish Jukniu
24. Dul Kali
25. El – Sayed
26. Elio Rossi
27. Enza Ferrara
28. Ernest Perdoda
29. Esat Myftija
30. Esat Oktrova
31. Faik Hoxha
32. Faik Zaganjori
33. Fatmir Sejdiu
34. Fehti Quku
35. Ferid Frasheri
36. Ferid Hoti
37. Fiqiret Bushati
38. Frano Ilia
39. Frederik Shiroka
40. Gac Çuni
41. Gege Marubi
42. George Philips
43. Geraldina Apony
44. Gjon Kapidani
45. Ymer Bakalli
46. Halid Bushati
47. Hamdi Bushati
48. Hamit Gjylbegu
49. Hasan Alia
50. Hasan Riza Pasha
51. Hashim Thaci
52. Ibrahim Kaduku
53. Ibrahim Repishti
54. Inva Mula
55. Ismail Lulani
56. Jakup Keraj
57. Jean Bruhnes
58. Jörg Lüer
59. Judy Vandam
60. Jusuf Kelmendi
61. Jusuf Tabaku
62. Kole Prela
63. Kole Margjini
64. Kole Idromeno
65. Kolec Topalli
66. Lec Plani
67. Lec Shllaku
68. Lin Delija
69. Loro Boriçi
70. Lucian Agustini
71. Malo Bushati
72. Margaret Laërence
73. Marie Kraja
74. Mario Baglio
75. Mati Kodheli
76. Michael Faber
77. Michael Granoff
78. Mikel Marbubi
79. Mirash Ivanaj
80. Muhamed Domnori
81. Muhamet Bekteshi
82. Muhamet Dibra
83. Musa Derguti
84. Musa Juka
85. Myfid Pacrami
86. Myrteza Vuci
87. Myzafer Pipa
88. Nasuf Dizdari
89. Nazmi Kryeziu
90. Nderim Muja
91. Ndoc Shllaku
92. Ndoke Pistulli
93. Ndue Pali
94. Norman Gershman
95. Osman Kazazi
96. Pasquale de Luca
97. Pasquale Palumbo
98. Peter Kuhn
99. Pietro Marubi
100. Pjeter Arbnori
101. Pjeter Gjoka
102. Qazim Dervishi
103. Qazim Hoxha
104. Qazim Rroji
105. Qemal Draçini
106. Rafet Liaç
107. Ramadan Sokoli
108. Remzi Hoxha
109. Rini Monajko
110. Robert Shvarc
111. Roberto Orlando
112. Roger Mullins
113. Sabri Bushati
114. Sabri Koçi
115. Safete Juka
116. Salih Myftija
117. Salvatore Pappagallo
118. Selaudin Mborja
119. Selim Çoba
120. Selim Muca
121. Shaqir Omari
122. Shejzane Koçkiqi
123. Sheuqet Boriçi
124. Sheuqet Muka
125. Shuajb Arnauti
126. Simon Jubani
127. Simona Vigloni
128. Stefan Schvarz
129. Stefano De Leo
130. Stefano Marguccio
131. Sulejman Kraja
132. Tahsim Karagjozi
133. Tinka Kurti
134. Tonin Harapi
135. Vehbi Bala
136. Vehbi Gavoçi
137. Vehbi Ismaili
138. Ëalter Hoflechmer
139. Ëolfganag Grobruk
140. Xhemal Naipi
141. Ymer Lutfija
142. Zamir Shazi
143. Zef Jubani
144. Zef Pllumi
145. Zija Shkodra
146. Zyliha Kraja