Ligji i cuditshem: Denohen ata qe punesojne grate, por jo dashnoret ne administrate

Qeveria franceze ka miratuar në ligj që është kontradiktor për vetë formën e aplikimit të tij. Ligji i propozuar nga presidenti Emmanuel Macron ka si qellim të luftojë nepotizmin në administratën shtetërore dhe vjen si shtrëngim masash nga skandaleve të përsëritura ku zyrtarët francezë caktonin në pozicione në administratë nën varësinë e tyre bashkëshortet.
Ligji shkruante se çdo lloj marrëdhënieje romantike përbënte nepotizëm në aspektin e punësimit, por kjo u kundërshtua në bllok thuajse nga të gjithë deputetët me argumentin se askush nuk mund ta përcaktojë drejt se çfarë është një “lidhje romantike.
Pra, një deputet mund të punësojë në shtet të dashurën, ose njeriun që bashkëjeton dhe nuk merr penalitet nga ligji, ndërkohë që nëse punëson bashkëshorten përfundon në burg. Ata që shkelin ligjin do përballen me tre vite burg ose me 45.000 euro gjobë.
Deputetët francezë kanë një buxhet prej 130.000 eurosh në vit shpenzime për stafin, që sipas qeverisë së Macron nuk mbikëqyren si duhet.