“Kryen funksionet e trurit të njeriut”, shkencëtarët në SHBA: Kemi zbuluar materialin që ndjen dhe mendon…

Shkencëtarët thonë se kanë krijuar një material që është në gjendje të “mendojë”. Studiuesit nga Penn State dhe Forcat Ajrore të SHBA-së u mbështetën në kërkime që shtrihen në vitin 1938 duke shfrytëzuar përpunimin e informacionit mekanik dhe për ta integruar atë në një formë të avancuar të materialit.researchers-engineer-n

Teknologjia bazohet në qarqe të integruara, të cilat zakonisht mbështeten në gjysmëpërçuesit e silikonit për të përpunuar informacionin në një mënyrë që është e ngjashme me rolin që luan truri në trupin e njeriut. Ekipi hulumtues zbuloi se qarqet e integruara të afta për të kryer detyra llogaritëse mund të arriheshin duke përdorur “pothuajse çdo material” rreth nesh.


“Ne kemi krijuar shembullin e parë të një materiali inxhinierik që mund të ndiejë, të mendojë dhe të veprojë në të njëjtën kohë mbi stresin mekanik pa kërkuar qarqe shtesë për të përpunuar sinjale të tilla,” tha Ryan Harne, profesor i asociuar i inxhinierisë mekanike në Penn State.

“Materiali i butë polimer vepron si një tru që mund të marrë një zinxhir informacionesh që më pas përpunohen, duke rezultuar në sekuenca të reja informacioni dixhital që mund të kontrollojnë reagimet”, shprehet ai.

Materiali funksionon duke përdorur qarqe të rikonfigurueshme që mund të marrin stimuj të jashtëm dhe ta përkthejnë atë në informacion elektrik që mund të përpunohet për të krijuar sinjale dalëse.

Ekipi demonstroi aftësitë e materialit duke e bërë atë të kryente aritmetikë komplekse, por mund të përdoret gjithashtu për të zbuluar frekuencat e radios për të komunikuar sinjale drite për aplikacione si sistemet autonome të kërkim-shpëtimit.

Ai mund të përdoret edhe në materiale bio-hibride që mund të identifikojnë, izolojnë dhe neutralizojnë patogjenët në ajër.

Tani shkencëtarët shpresojnë ta zhvillojnë materialin deri në atë pikë sa të mund të përpunojë informacionin vizual në të njëjtën mënyrë siç ndjen sinjalet fizike.

“Aktualisht jemi duke e përkthyer këtë në një mjet ‘të parit’ për të shtuar ndjenjën e ‘prekjes’ që kemi krijuar aktualisht,” tha profesor Harne.