Krijimi i një partie të re si shkëputje nga Partia Demokratike, a do të ketë fatin e LSI-së…?!

Nga Blerti DELIJA

Kur duam të flasim për një parti “të vogël” të suksesshme në skenën politike shqiptare, gjithmonë në plan të parë është Lëvizja Socaliste për Integrim. Nga 2005- a kur u shfaq për herë të parë e vetme në zgjedhje politike, partia “Meta” ka arritur jo vetëm të mbijetojë por të behet faktor qeverisës të paktën për 8 vite nga 2009 deri ne 2017, madje herë në të djathtë e herë në të majtë, edhe pse lindi si subjekt politik i ekstremit të majtë.

Shumë vetë e kanë analizuar suksesin e këtij subjekti politik dhe përtej arsyetimeve apo artificave, të gjithe e lidhin suksesin me emrin e Ilir Metës si një “politikan race” që nuk ka bërë asgje tjetër në jeteëm e tij por edhe me faktin e të qënit kryeministër në moshë fare të re. Jo vetëm kaq, por edhe në një periudhë amullie të plotë të një shteti 3-4 vite pas 1997- ës. E në finale, çdë gjë lidhet me pjesën financiare ose “mirëmenaxhimin” e pushtetit në favor të fuqizimit të LSI-së.

Prej korrikut 2017 e deri orët e fundit, në skenë ka dalë ideja e krijimit të një partie të re politike. Këtë herë, në spektrin e djathtë dhe pikërisht si fraksion nga Partia Demokratike. Një grup “senatorësh” demokratë që mbetën jashtë listave të “Republikës së re” të Bashës, nuk është çudi të iniciojnë një subjekt të ri politik. Emrat janë mjaft të njohur, me eksperience politike dhe qeverisëse duke nisur me Jozefina Topallin, Astrit Patozin, Arben Imamin, Ridvan Boden, Majlinda Bregun e shumë të tjerë.

Të ndërmarrësh një “aventurë politike” sot, është e lehtë. Mjafton të mbledhësh firmat e nevojshme, të ndërtosh një program e statut dhe e miraton partinë e re. Mirëpo, besoj se nuk është ky rasti. Emrat e mësipërm imponojnë edhe një farë garancie për sukses. Mbase “kolaudimi” i parë janë zgjedhjet lokale të vitit që vjen por “prova” e vërtetë janë zgjedhjet e ardhshme politike, sipas kalendarit në vitin 2021.

Topalli, por edhe të tjerët, nuk besoj se janë të kënaqur thjesht me një “vulë partie”. Ata duan vota, vota që të japin pushtet, ose nën shembullin e LSI- së të të kthejnë në faktor politik qeverisës. E gjithë kjo për të treguar se nuk do të jetë e lehtë të investohen të gjithë bashkë në një sipërmarrje të tillë.

Duke ju kthyer LSI-së, kur ajo lindi kishte vetëm një “gjeneral”: Ilir Metën. Të tjerët që ishin në krah ose pas tij, koha tregoi se ishin të kënaqur me gradën e “tetarit” dhe të “ushtarit”. Tek emrat më sipër por edhe tek të tjerët, vështirë të pranohet ky pozicion. Nga ana tjetër, ligji e përcakton se çdo parti ka vetëm një kryetar. Këtu shihet vështirësia e parë e shpalljes së një force politike të re.

Nuk kam as më të voglin dyshim se të gjithe “senatorët” e PD-së edhe personalisht kanë ndjekës e mbështetës, në Shkodër e në çdo cep të Shqipërisë. I vetmi problem është motivimi i tyre. Alternativa e barazimit të mazhoranës dhe të opozitës si “dy gjysmat e të njëjtës të keqe” mund të jetë efikase në hapat e parë. Me afrimin e zgjedhjeve politike të 2021, demokratëtjanë të prirur të kompaktësohen rreth PD-së. Kjo për shumë arsye, por më e rëndësishmja: Edi Rama vështirë të jetë më kryeministër, pavarësisht çfarëdo lloj “mrekullie” të realizojë në Shqipëri deri më 2021.

Shkëputja më e rëndësishme deri tani nga PD-ja ishte PDr-ja e Genc Pollos. Falë edhe mbështetjes publike ndërkombëtare por edhe të majtës, PDr arriti të përfaqësohet në Kuvend, në një periudhë shumë të vështirë për PD. Por vetëm kaq. Pas 2005- ës ajo u shkri sërish në rradhët e partisë mëmë. Nuk besoj se ky është apo duhet të jetë krijimi i një partie të re politike në gjirin e të djathtës. Përveç se, nëse krijimi i një subjekti të ri politik është kundërvënie direkte ndaj Lulzim Bashës në krye të PD-së. Atëherë skema bëhet e qartë dhe largimi i Ramës nga pushteti barasvlerësohet me largimin e Bashës nga drejtimi i PD-së. A do ta kenë këtë përceptim demokratët e thjeshtë, sidomos me afrimin e vitit 2021? Kjo mbetet për tu parë.

Jozefina Topalli, Astrit Patozi, Arben Imami, Ridvan Bode, Majlinda Bregu dhe të tjerë, janë shumë të rinj për të menduar “pensionin politik”. Jam i bindur se kanë çfarë ti japin akoma politikës shqiptare. Mbetet vetëm të shihet rruga që do të ndiqet dhe a është më e mira krijimi i një partie tjetër politike duke krijuar një çarje tek PD-ja. Deri tani duket se kjo alternative është me e preferuara. Por duhet pritur, aq më shumë kur në politikë përcillen “mesazhe” përmes kumteve publike. A e dëmton PD-në krijimi i një partie tjetër nga rradhët e saj me “senatorët” thuajse të përjashtuar? Unë mendoj se po, por vështirë të përsëritet një LSI e dytë. /Shkruar vetëm për ©ShkodraWeb/

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com