Irani e regjistroi në UNESCO me emrin “dotar”, pas lahutës Shqipëria rrezikon të humbë edhe çiftelinë…

Regjistrimi ne Unesco nga Irani i një instrumenti muzikor që njihet si dotar dhe ka ngjashmëri me çiftelinë, ka ngritur shqetësimin mes studiuesve se pas lahutës, trashëgimia kulturore jomateriale shqiptare po humb një tjetër intrument. Nëse krahasimet mes dy instrumenteve deri tani ky mund të ishte një debat studiuesish, me regjistrimin si pasuri e Iranit, ai bëhet më i prekshëm.

“E kishin Turqia e Irani, por jane ndryshe. Prej 500 vitesh eshte instrument i joni. Pas lahutës humbim çiftelinë, ç’na mbetet ne?”, ngre shqetësimin kompozitori Mark Luli.


Shqetësimeve të specialistëve iu përgjigjet nje zë zyrtar, muzikologia Meri Kumbe, që tashmë mban detyrën e zëvendësminsitres së Kulturës.

“Nuk është regjistruar çifteli, por dotari. Ka studime për dy instrumentet. Ngjashmëritë mes dotarit e çiftelisë ekzistojnë”, tha zv. ministrja e Kulturës.

Pyetjes nese regjistrimi i Dotarit na pengon ajo i pergjigjet

“Nuk e pengon ciftelinë që nga emërtimi i dosjes. Nuk pengojmë as ne Iranin, as Irani ne”.

“Eposi i Kreshnikeve” ka mbetur peng prej 10 vitesh, ndërsa Ministria e Kultures po ndjek katër propozime për trashegiminë jomateriale, mes të cilave përmend Vallen e Tropojës. /BW/

 ABCOM ║ VODAFONE