ShkodraWeb Media

E Vërteta të bën të lirë!

“Histori brenda narko-shtetit të parë të Evropës…”, pas “Bild” dhe portali kanadez artikull për Shqipërinë…

Një portal me rëndësi në Kanada i kushton një reportazh të gjatë Shqipërisë, duke e konsideruar që në titull si “na.rko-shtetin e parë në Evropë”, në artikull thuhet se tregtia e d.rogës nuk është e re për Shqipërinë.

Loading...

“Pavarësisht se është vend i NATO-s në prag të hyrjes në Bashkimin Evropian, Shqipëria është bërë na.rko-shtet i parë i Evropës”, thuhet në artikull.

Sipas definicionit të Fondit Monetar Ndërkombëtar për një na.rko-shtet, si një shtet ku ‘të gjitha institucionet legjitime janë depërtuar nga fuqia dhe pasuria e tregtisë ilegale të d.rogës’, si Venezuela, Guinea-Bissau dhe Afganistani, Shqipëria është gjunjëzuar thellë nga paratë e d.rogës.

Një raport i Departamentit të Shtetit të SHBA-së, 2018, e përshkroi Shqipërinë si një vend “korrupsioni të shfrenuar, institucione të dobëta ligjore dhe qeveritare dhe kontrolle të dobëta kufitare” me trafikimin e d.rogës, evazionin fiskal, kontrabandën dhe tr.afikimin njerëzor kr.imet më fitimprurëse në vend. D.roga është një biznes i madh këtu.

Ky shtet i vogël komunist malor në bregdetin e Adriatikut është prodhuesi më i madh i kanabisit të paligjshëm të rritur në Evropë. Në vitin 2017, policia në Shqipëri kapi 68 ton marijuanë, rreth 680 milionë dollarë. Por trafikimi i kokainës është ajo që po e ngre Shqipërinë në statusin e narkotikëve.

Portali shkruan gjithashtu se “Shqipëria është unike në Evropë pasi baronët e drogës në këtë vend nuk kanë ndjekje ligjore. Në vend të kësaj, ata janë të lidhur drejtpërdrejtë me ata që drejtojnë vendin”.

“Paratë e drogës janë një pjesë thelbësore e sistemit demokratik të Shqipërisë, sepse mënyra më e mirë e sigurimit të votave të njerëzve është t’i paguajnë ato në para të gatshme dhe gjeneratori më i mirë i parave është tregtia e drogës. Një studim i financuar nga BE, i cili u zhvillua nga viti 2016 deri në vitin 2019, zbuloi se një shifër prej 20.7 përqind e shqiptarëve u ofrua para ose favorizime në këmbim të votës së tyre. Në janar, u zbulua se bandat e kokainës manipuluan me sukses zgjedhjet duke blerë votat”, thuhet më tej.

Afrim Krasniqi, kreu i Institutit Shqiptar për Studime Politike, tha se roli i bandave kriminale në fushatën zgjedhore të vitit 2017 ishte më i madh se roli i partive politike. “Sot, ka një përshtypje të përgjithshme se askush nuk është në gjendje të fitojë zgjedhjet pa mbështetje nga grupe të tilla“, tha ai.

Për shkak se tregtia e drogës është aq e lidhur me ata në pushtet, njësitë e inteligjencës britanike janë vendosur në Tiranë për të monitoruar trafikantët. Një anëtar i ekipit ndërlidhës të Mbretërisë së Bashkuar tha për VICE se kishin dëshmi të qarta për rrjedhjen e informacionit nga policia shqiptare tek trafikantët.

Artikulli origjnal këtu

Loading...
Copyright ShkodraWeb Media © 2019 All rights reserved. | Politika e Privatësisë nga ShkodraWeb Media.