Gjen thesarin 500 milione paund, shokohet kur zbulon prejardhjen…

Një gjuetar i thesareve gjeti vlerën më të lartë prej 500 milionë paund në një dru bavarez. Thesari i gjetur ishte e nazistëve nga ku kishte ngelur në Bavari.
Edhe pse, gjetja e thesarit e gëzoi tej mase gjuetarin, ai nuk mund ta marrë atë, për shkak se toka ka pronar dhe duhet të marrë më parë leje.
Hans Glueck, 76 vjeç, i cili ka kërkuar pas grumbullit të arit, diamanteve, veprave të artit dhe pullave të rralla postare për dy dekada, thotë se pronari i tokës dëshiron të ketë një thesar për veten e tij.
Thesari kishte për qëllim financimin e tyre më vonë pas mbarimit të luftës. Plani ishte që treni të kalonte kufirin në Passau në Austri dhe ku thesari do të ruhej në një minierë kripe.
Por sulmet ajrore të aleatëve dhe avancimi i rusëve, bënë që treni me ngarkesën e vlefshme të ndalej në një tunel në Tittling në Bavari.
Ngarkesa prej 76 kg ar, është vetëm një pjesë e vogël e ngarkesës së ngarkuar në tren.
Më 1 tetor 1946, tre ditë para ditëlindjes së 43-të, Kaltenbrunner u shpall fajtor për krime lufte në Nuremberg, u dënua me vdekje dhe u ekzekutua më 16 tetor./joq.al/