Facebook dhe Instagram mund të mbyllen në Europë, Meta jep arsyet e veprimit që mund të ndodhë shpejt…

Meta ka paralajmëruar se do të mbyllë Facebook-un dhe Instagramin në Evropë nëse nuk është në gjendje të transferojë, ruajë dhe përpunojë të dhëna në serverët e saj me bazë në SHBA.

Kompania e mediave sociale paralajmëroi se mund të largohet nga kontinenti nëse nuk zbatohet një kornizë e re ligjore.


Në raportin e tij vjetor për Komisionin e Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim të SHBA-së, gjiganti i teknologjisë tha se rregulloret aktuale të BE-së po ndalojnë transferimin e të dhënave që është thelbësor për operacionet e tij.

Marrëveshjet aktuale kanë lejuar të dhënave, por marrëveshja është nën shqyrtim, gjë që mund të kërcënojë modelin aktual të biznesit të Mark Zuckerberg.

Meta tha: “Nëse nuk miratohet një kornizë e re e transferimit të të dhënave transatlantike dhe ne nuk jemi në gjendje të vazhdojmë të mbështetemi në (klauzolat standarde kontraktuale) ose të mbështetemi në mjete të tjera alternative të transferimit të të dhënave nga Evropa në Shtetet e Bashkuara, ka gjasa të mos jemi në gjendje për të ofruar një numër të produkteve dhe shërbimeve tona më të rëndësishme, duke përfshirë Facebook dhe Instagram, në Evropë”.

Ata shtuan se çdo ndryshim “do të ndikonte materialisht dhe negativisht në biznesin tonë, gjendjen financiare dhe rezultatet e operacioneve”.

Të dhënat e Metës ishin rregulluar nëpërmjet një kuadri transferimi të të dhënave të njohur si Mburoja e Privatësisë dhe marrëveshje të tjera model. Por ky traktat u anulua nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë në korrik 2020 për shkak të shkeljeve të mbrojtjes së të dhënave.