DOKUMENTI – Duçja “shpirtmadh” shpallet i pari “Qytetar Nderi” i kryeqytetit më 1939…

Titulli i qytetarit të nderit të një njësie vendore është bërë instrument qokash e ndarje fletësh pa marrë parasysh meritat e vërteta të individit. Në të kaluarën kemi pasur edhe praktika se kjo e mëposhtme kur një individ u shpall “nderi” i gjithë Shqipërisë.


Me vendimin nr.14, datë 21.4.1939, Këshilli i Ministrave vendosi t’i ofrojë “duces shqiptmadh”, qytetarinë e parë të nderit, të gjithë Shqipërisë dhe i lutej ta pranonte këtë gjë. Ky vendim qesharak, motivohej kështu:

“Duke marrë parasysh se shkëlqesia e tij Benito Mussolini, Duceja i madh i fashizmit, në momentet historike për popullin shqiptar, ka treguar dashuri për Shqipërinë, së cilës nuk k ka cenuar të drejtat e saj të shenjta si shtet sovran e indipendent, gjëra këto që populli shqiptar i ka ruajtur deri sot si thesaret e tij më të çmueshme dhe duke interpretuar dëshirën e mbarë popullit shqiptar vendosi t’i ofrojë ofrojë Duces shpirtmadh, qytetësinë e parë të nderit, të gjithë Shqipërisë dhe i lutet të ketë mirësinë ta pranojë këtë gjest që buron prej zemrës së kombit shqiptar”.

Nuk jam i sigurt, duhen kontrolluar gjithë vendimet, por nuk di që ky vendim të jetë shfuqizuar me një tjetër të Këshillit të Ministrave. /Nga Kastriot DERVISHI/

ShkodraWeb Channel

ShkodraWeb Channel